Wednesday, August 4, 2010

Maher Zain

i'm still in mode : ~Tengah addict dengan lagu Open Your Eyes by Maher Zain~

Sedikit tentang Maher Zain dari blog ni http://www.khairilafzal.com
 
Lupakan sejenak tentang drama atau kumpulan dari korea yang pernah aku tulis sebelum ni. Actually aku tertarik dengan penyanyi yang bernama Maher Zain. Siapa Maher Zain, tak kenal pun? Memang rugi beb tak kenal dia ni. Ok ni serba ringkas tentang si Maher Zain.

Sumber inspirasi pertama Maher dalam muzik datangnya dari bapanya sendiri iaitu penyanyi tempatan di bandar Mediterranean, Tripoli – Lubnan. Keluarganya berpindah ke Sweeden ketika dia berumur 8 tahun dan meneruskan persekolahannya dan kemudian masuk universiti sehingga dia mendapat sarjana dalam bidang Kejuruteraan Aeronautik. Disebabkan banyak perkara yang berubah di sekitarnya, satu perkara yang tetap sama ialah hasratnya yang kuat untuk muzik. Dia menghabiskan masa akhir di sekolah dengan teman-temannya di mana mereka akan bernyanyi, rap, menulis dan bereksperimentasi dalam segala hal berkaitan dengan muzik. Ketika itu dia mula menyedari yang muzik menjadi sebahagian dari dia.

Setelah terlibat sekian lama dalam bidang muzik di Sweden sebagai penerbit muzik, Maher diperkenalkan oleh RedOne seorang penerbit muzik yang berbakat dan meningkat naik dalam bidang muzik di Sweden. Maher mula bekerja dengan RedOne sebagai artis dari Sweden dan kemudian pindah dengan dia ke New York. Selama beberapa tahun ia berada di tengah-tengah kesibukan kota NY, mereka bekerjasama dengan artis seperti Kat Deluna di album debutnya yang termasuk lagu yang mendapat hits seperti ‘Whine Up’ dan ‘Run the Show’.
 

Walaupun Maher mengecapi kemasyhuran dan banyak orang menggambarkan sebagai pekerjaan mimpi bagi seseorang yang begitu muda dalam bidang ini, tetapi untuk Maher rasanya seperti ini jauh dari apa yang dia sebut ‘mimpi’, “saya mencintai muzik, tapi saya benci segala sesuatu yang dikelilingi itu, selalu merasa seperti ada sesuatu yang tidak benar “.

***debu86: betul2. sbnrnya ms zaman study dulu dah de dengar ttg Maher Zain, but sekarang really addict dengan lagu2 dia. kire aku lambat la yg tau kemunculan dan kepopularan die. Lagu dia memang best.Menusuk hati. Cube teliti lagu2 dia.Memang ketuhanan. Memang bawak kite ingat Allah.

aku selama ni yg suke dengar lagu english memang suka dengan lagu Maher Zain ni coz english die. 


Maher Zain nampaknye dah sumbangkan untuk Islam menerusi suara dia. Kite pula dah sumbangkan untuk Islam dari sudut ape? Muhasabah. Peringatan untuk diri sendiri terutamanya. Bila i rasa lelah ajar budak ngaji petang2, i jadi insaf balik, kurang2 tu sumbangan yg leh aku bagi utk Islam. Ade jugak suara2 ngaji kat rumah tu.


Astaghfirullah. We love Allah better than anything in the world. We leave everything that we most worried only to You. Because You have all the answer that we are looking for. Because You know everything. And we as human so weak. Always do the same mistakes. Bertaubat. But always repeat that mistakes.
 
Thanks Allah coz still remind us.
 
WALLAHUA'LAM

2 comments:

along Nazirah said...

Ecah, ALong suka lagu InshaAllah,.. n Awaken,.. Dah jadi fenomena pulak Maher Zain ni,. Tak kurang hebat lagu-lagu Native Deen, Zain Bikha, Daud Wharnsby,.. Dah lama dengaq nasyid Melayu, la ni tune English pulak,.. huhu.. Yang penting, masih lagi ingatkan kepada Allah,.. n mengajak kebaikan,..

debu86 said...

betul.suke dengan lagu, barokallahulakuma, insya Allah, Open Your Eyes,Always be there.. tengah search lagu2 dia.. terima kasih atas ingatan..