Sunday, February 22, 2009

Kalimah Allah pada bola

Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT kerana masih dipanjangkan umur dan dapat meneruskan kehidupan di bumi Allah. Dewasa ini, pelbagai cara dan alternatif yang digunakan oleh musuh-musuh Islam dalam mencemar dan menggugat kesucian agama Islam. Baru-baru ini, pihak Darul Nu'man telah mendapat kiriman e-mail daripada insan prihatin mengenai masalah ini. Kami telah menerima kiriman sebiji bola permainan yang mengandungi kalimah "Laa ilahaillah Muhammadur Rasulullah" di dalam teks arab.

Menurut pengirim, bola ini diperolehinya semasa sedang mencari permainan untuk anaknya di Pasaraya TC Permata Taman Melawati. Beliau amat terperanjat dan merasakan perkara ini sebagai satu penghinaan terhadap agama Islam. Bayangkan bagaimana sekiranya anak-anak kecil mula menendang dan menyepak bola yang mengandungi Kalimah "Allah" dan "Muhammad". Kemungkinan apabila mereka telah dewasa kelak, tiada lagi rasa takut akan Allah dalam diri mereka. Na'uzubillahi min zaalik!

Bersama ini kami sertakan kiriman gambar yang dimaksudkan. Amat menghairankan bagaimana permainan sebegini boleh terlepas masuk ke dalam pasaran tanpa pengawalan / pengawasan daripada pihak berkuasa. Bukanlah tujuan kami hendak menunding jari menyalahkan mana-mana pihak. Tapi amat mendukacitakan apabila perkara sebegini berlaku.

Kejadian ini merupakan salah satu diantara bentuk penghinaan terhadap kesucian dan keagungan agama Islam yang dapat dikenal pasti. Kemungkinan lebih banyak lagi perkara seumpama ini yang telah berlaku tanpa dapat dikesan.

Adalah menjadi harapan kita agar pihak yang berkenaan dapat menjalankan tindakan sewajarnya bagi mengatasi dan membendung perkara seumpama ini daripada berlaku pada masa-masa akan datang.

Klik untuk saiz besar Klik untuk saiz besar
Klik untuk saiz besar Klik untuk saiz besar